Skip to content

Kivikausi eläväksi?

September 23, 2009

Edustan kivikauden tekniikan osalta kokemuksellista ja kokeilevaa arkeologiaa ja muinaistekniikkaa. Toimintani pääpaino on siis käytännönläheisessä tekemisessä ilman tieteellisen tutkimuksen asettamia rajoituksia. Näin ollen kaikki esittämäni asiat perustuvat henkilökohtaisiin tulkintoihin itseni ja kaltaisteni intomielten kokemista asioista.

Piikiven kovaiskentää.

Hyödyntäessäni tieteellisen tutkimuksen tarjoamaa aineistoa, joudun pakostakin täyttämään sen jättämät aukkokohdat valistuneilla arvauksilla ja puhtaalla kekseliäisyydellä. Joskus tämä toimintaote on johtanut mielestäni syvällisiinkin oivalluksiin kivikauden elämään liittyen – joskus taas mikään jälkiviisaus ei ole kyennyt pelastamaan minua älylliseltä nokkakolarilta johon olen itseni väistämättä ajanut.

Pyrin löytämään ja tarjoamaan valistuneita mutta henkilökohtaisia näkymiä kivikautiseen tekniikkaan ja materiaalioppiin – tunnustaen auliisti toimintani pitkälti epätieteellisen luonteen. Uskon kuitenkin, että ennakkoluuloton kokeilu, leikki ja käsityö voivat parhaimmillaan tarjota lisäväriä tieteelliseen tutkimukseen, samalla kun se on ensiarvoisessa asemassa kivikauden elämän havainnollistamisessa ja kivikauden suurelle yleisölle ymmärrettäväksi tekemisessä.

Mistä toiminnassani on henkilökohtaisella tasolla kysymys? Onko kyseessä elämäntapa, elämänkatsomus, lifestyle -ratkaisu, sosiaalipolittinen kanta, yhteiskuntakriittinen näkökulma, ammatti vai harastus? Ehkä kaikkea tätä…

Kutsun itseäni joskus primitiiviksi. Primitiivisyyden tien kulkemiseen on monta tapaa, mutta jokaista niistä mielestäni luonnehtii tietyt yhteiset piirteet:

 • läheinen luontosuhde, joka ilmenee haluna kulkea luonnossa ja tehdä sen ilmiöistä omakohtaisia havaintoja
 • matalateknologisia ja alkukantaisia välineitä sekä toimintatapoja arvostava estetiikan taju
 • konkreettinen kiinnostus menneisyyteen, joka ilmenee kokeilevana tai kokemuksellisena muinaisuuden tutkimisena
 • kiinnostus omilla käsillään luomiseen
 • halu henkilökohtaiseen kehittymiseen ja oppimiseen

Karhu ja majavat, tahto ja taito.

Tekniikan ja taiteen juuret löytyvät kivikaudelta, mutta miten tähän varhaisimpaan käsityön todellisuuteen päästään käsiksi? Eräs tapa on määritellä ongelma ja olosuhteet, jonka jälkeen itselle annetaan vapaat kädet ongelmanratkaisua etsittäessä. Esimerkkinä voisi olla vaikkapa puun kaato metsässä kivikirvestä käyttäen. Alueen ekologiset ja geologiset olosuhteet määrittelevät puitteet joissa toimia, kun taas yksilön ruumiillinen kunto, tiedot ja kädentaidot määrittelevät niitä keinoja joita tekijä voi kokeilla puun kaataakseen.

Puunkaato oliviinidiabaasiteräisellä kirveellä.

Käytännössä puun kaadon tarjoama haaste helpottuu mitä laajempi yksilön luonnonmateriaalien hallinta on ja mitä enemmän hänellä on puunkaadosta kokemusta. Arkeologiseen aineistoon perustuva taustatieto toimii ohjaavasti, mutta useinkaan se ei anna kaikkia vastauksia. Kyse on yrityksestä ja erehdyksestä, mikä pitää ymmärtää osaksi koko prosessia.

Tulee muistaa että kivikauden ihmiset syntyivät osaksi kulttuurista jatkumoa, joka tarjosi valmiita vastauksia ongelmaan “miten kaataa puu”. Voimme arvata, että yhteisön tarjoama esimerkki siirsi valmista tietoa vanhemmilta lapsille – sukupolvelta toiselle. Näin ollen jo nuorena kehittyivät taidot valita tietyllä alueella tiettyjä kivilajeja tiettyjen kivityökalujen raaka-aineeksi, tarvittavat kädentaidot ao. materiaalien muokkaukseen, sekä taito käyttää valmistettuja tarve-esineitä kulloiseenkin työhön – vaikkapa puunkaatoon.

Nykypäivän kivikausiharrastajan ja -ammattilaisen lähtökohdat ovat hatarammat, mutta tässäkin kokeilu, leikki, tutkimus ja ahkera käsityö vievät vähitellen eteenpäin.

(Kuvat Elina Helkala, 2009)

Advertisements
2 Comments leave one →
 1. August 2, 2013 01:52

  Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts
  and I will be waiting for your further post thanks once
  again.

 2. May 23, 2013 13:54

  Your style is very unique compared to other folks I’ve read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: