Skip to content

Ajoituksen taito suomalaisessa kansanperinteessä, osa 1.

October 3, 2009

Ajoituksen taito ja ajanpito on ollut tärkeä osa suomalaista kansanperinnettä. Tässä artikkelisarjassa haastattelen asiaan paneututta kirjailija-kustantajaa Anne Pöyhöstä.

Kiitos Anne haastattelusta! Aloitetaan perusasioilla… Mistä ajoituksen taidossa suomalaisessa kansanperinteessä on oikeastaan kysymys?

Ajoituksen taidossa on kyse siitä että osaa tehdä asiat oikeaan aikaan. Jokainen tietää että keväällä kylvetään ja syksyllä korjataan, mutta harva tietää että aamulla kylvetään maanpäälliset kasvit ja illalla maan alaiset kasvit. Keväällä valo ja lämpö lisääntyvät ja aamuisin vastaava tapahtuu pienessä mittakaavassa, mikä auttaa kasvia suuntaamaan ylöspäin. Illalla aurinkokin vetää alaspäin, joten kasvu suuntautuu alaspäin, mikä on hyvä juurikasveille. Kuunvaiheiden kanssa sama toimii niin että yläkuulla eli nousevalla kuulla kasvu lähtee ylöspäin ja alakuulla eli laskevalla kuulla alaspäin. Tätä voidaan hyödyntää tekemällä kevätkylvöt yläkuulla ja aamupäivällä jos sato korjataan maan yläpuolisista osista, ja alakuulla iltapäivällä jos sato muodostuu maanalaisiin kasvinosiin.

Valo ja lämpö

Näiden lisäksi pitää tarkkailla säätä ja lämpötilaa ja arvioida milloin maa on valmis kylvettäväksi kunakin keväänä. Tämä ei käy tottumattomalta, joka ei havaitse pieniä muutoksia tuulen suunnissa ja lintujen kevätmuutossa. Pitää nähdä luonto, lukea sen kirjaa ja kirjoa. Kun osaa tarkkailla kaikkea ja tuntee perusrytmit, voi helposti luottaa intuitioonsa, joka sanoo että nyt, juuri nyt on upea hetki tehdä kevätkylvö tai joku muu työ. Alitajuisestikin on nähnyt luonnon valmistautuvan ja tuntee kun se on parhaimmillaan. Koko ihmiskeho tuntee, me olemme vastaanottavaisia olentoja, havaitsemme ja aistimme koko olemuksellamme, alitajunnallamme ja intuitiollamme.

Toisinaan tulee sellainen olo että ei voi, nyt juuri ei voi eikä pidä lähteä johonkin tai tehdä jotain. Omia tuntemuksia on helpompi tulkita kun tietää mitä kaikkea luonnossa on tapahtumassa ja mihin reagoi.

Moni oli tosi huolestunut, kärttyisä, väsynyt ja rasittunut taannoin, tietämättä miksi. Ja sitten jysähti – isot maanjäristykset Samoalla ja Indonesiassa, tsunami Samoalla ja Tongalla, kuolleita kaikissa paikoissa, valtava suru ja kärsimys. Monet reagoivat siihen päivää paria etukäteen, tietämättä että heidän tuntemuksensa ei ollut heidän omasta elämästään vaan maapallon kokonaisuudesta.

Eilen ja tänään satoi raekuuroja ympäri eteläsuomea. Moni sai päänsärkyjä ja väsymystä tuosta sähkömyrskystä mikä pilvien sisällä kiehuu, tietämättä että reagoi säähän. Yhteiskuntamme ei kannusta meitä kuuntelemaan itseämme, vointiamme ja tuntemuksiamme. Ne ovat kuitenkin oma aito ja toimiva havaintovälineemme.

Sateenkaari

Kasvava kuu antaa energiaa ja kerää sitä, täydellä kuulla ollaan täpinöissään ja juhlitaan, vähenevällä kuulla energia purkaantuu työntekoon ja aikaansaannoksiin. Uuudella kuulla levätään, ja alkukuusta taas aletaan suunnitella uutta ja kerätä energiaa. Luonnon sykli. Auttaa monessa asiassa kun on tietoinen siitä. Keväällä suunnitellaan, keskikesällä juhlitaan, sitten tehdään valmiiksi ennen syksyä ja talvella levätään. Sama juttu kuin kuunkierrossa. Aamulla suunnitellaan, päivällä pidetään lounastauko, iltapäivällä viedään työ loppuun, illalla rauhoitutaan, ja yöllä levätään. Sitten alkaa taas alusta.

Ajoituksen taito on sitä että tietää milloin on olosuhteet hyvät minkäkin asian kannalta, ja miten parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi pätee että hyvin suunniteltu (ajoitettu) on puoliksi tehty. Eikä niin kuin eräs isäntä, josta naapuri tokaisi että “mies pilaa veneen jo metsään lähtiessään!” …isäntä oli menossa kaatamaan veneentekopuita väärään aikaan, jolloin puu imee vettä, lahoaa, ja veneestä tulee raskassoutuinen ja lyhytikäinen. Tätä on ajoituksen taito.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: