Skip to content

Pelaa Mynämäki -visaa!

October 17, 2009

Viimeaikaisten uutisten mukaan Mynämäellä ei mene hyvin. Maakonefirmat kaatuvat, kulttuurialaa kuristetaan ja veteen päästetään paskaa. Voisi melkein kuvitella, että kyse on jonkinlaisesta kaavasta. Mutta sehän edellyttäisi suunnittelua, ja eihän nyt kukaan voi suunnitella tällaista farssia? Kyse on siis pakko olla sattumasta. Vai voiko sittenkään?

Muualta tulleena en ole koskaan kokenut suurta paikallisrakkautta Mynämäkeä kohtaan, mutta hyvinä päivinä olen sentään ajatellut sen olevan leppoisa joskin sisäänpäin kääntynyt maaseututaajama. Arvioni on kuitenkin kiristynyt huomattavasti viimeisen kahden vuoden aikana. Tärkeä osansa eksitentialistisessa ahdistuksessani on tietenkin ollut Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen selkärangattomuudessa Raision seudun koulutuskuntayhtymän lapsellisten vaatimusten edessä. LSKTOLRASEKOn hallitus kun julisti vuonna 2007 että muinaistekniikka pitää lopettaa ennen koulutusorganisaatioittemme yhdentymistä, eikä tämä yksinomaan asennevammoihin ja tietämättömyyten perustuva kanta aiheuttanut mitään vastareaktiota Mynämäellä. Jälkeenpäin hyödytontä jeesustelua on kyllä riittänyt, sikäli kuin asiaa on mitenkään tuotu esille muualla kuin muinaistekniikan osaston sisäisissä hoivapalavereissa.

Tiedonkulku on Mynämäellä kaiken aikaa ollut tiedonkulkemattomuutta ja dialogi absurdia yhdensuuntaista dadaa. Tyyliin tuntuu törmäävän kaikessa muussakin. Mynämäen verkkosivuilla kunnan vesilaitos toteaa juomavesikriisiin liittyen, että “Vedestä on otettu uusintanäyte 15.10.2009 ja näytteen alustavat tulokset saadaan 16.10.2009 iltapäivällä.” Nyt eletään jo lauantaita 17.10., eikä tuloksia ole saatavilla. Pitääkö juomavettä edelleen keittää 5 minuuttia? Ehkä vastaus löytyykin hellyttävän ärsyttävästä Mynämäki -visasta, jota kunnan verkkosivuilla vieraileva kansalainen voi pitkien ja janoisten iltojensa ratoksi raivoissaan klikkailla. “Pelaa Mynämäki -visaa!” Olen pelannut sitä jo nelisen vuotta, eikä hyvältä tunnu.

Kaikki Mynämäellä tuntuu itse asiassa olevan jotain orwellilaista visaa, jonka sääntöjä ei kerrota missään. Peliä, jonka suunnittelijat pysyttelevät yhtä etäisinä kuin RASEKOn hallitus tai kunnan päättäjien visiot alueen tulevaisuudesta. Arvan heittoa, jossa ei voi voittaa. Samalla Jukon tehtaiden 60 tulevaa työtöntä miettivät kiehuvien vesikattiloidensa ääressä Vakka-Suomen vaurautta, kulttuuriteollisuuden tulevat ammattilaiset ponnistelevat uusiin taidokkaisiin saavutuksiinsa työrauhan puutteesta huolimatta, ja minä kävelen Mynämäen hiljaista keskuskatua. Voiko kokonainen kunta syrjäytyä? “Mynämäki – elämää, ei sen enempää”. Onneksi eivät lupaile liikoja.

Elämää - ei sen enempää.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. Kari Vanhapiha permalink
    October 18, 2009 11:39

    Ha ha, maan tapa! Maan tapa on aina ollut se, että virkamiehet tekevät mitä lystäävät – tai ovat tekemättä yhtään mitään – ja poliitikot eivät piittaa pätkääkään, kunhan palkka ja edut juoksevat.

    Ei Mynämäen tilanne mikään kummallisuus ole. Mitä ne piittaavat virastossaan ihmisten juomavesistä tai terveydestä!

    Kyse on siis syvästä, aina jatkuneesta demokratian ja kansalaisyhteiskunnan puuttumisesta. Muutoksen oireita on hieman nyt vaalirahajupakan seurauksena alkanut ilmaantua ylätasolla, mutta tilanne voi palautua “mynämäkitasolle” hetkessä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: