Skip to content

Median kosiskelua?

January 28, 2010

Raision seudun koulutuskuntayhtymän johtava rehtori Matti Lehtonen totesi Vakka-Suomen haastattelussa (28.1.), että Mynänmäellä lopetetun muinaistekniikan koulutuksen ja sitä antavan osaston ainoa tavoite on ollut median kosiskelu. Tärkeämpää olisi Lehtosen mukaan “tuottaa opetusta alueen nuorille ja työvoimaa yrityksille”, samalla kun muinaistekniikka “ei oikein palvellut Turun seudun elinkeinoelämää”.

Lausunto on mielestäni vihjailussaan törkeä, halventaen sekä muinaistekniikan osaston henkilökunnan että osaston niin Varsinais-Suomesta kuin muualtakin tulleiden opiskelijoiden tekemää kovaa työntekoa. Oma lukunsa ovat vielä Varsinais-Suomeen jääneet muinaistekniikan artesaanit, joista moni on perustanut oman yrityksen. Heitäkään johtavassa asemassa olevan koulutusviranomaisen vähättelevät puheet tuskin lämmittävät.

Valmistuneet muinaistekniikan opiskelijat ovat tähän mennessä työllistyneet miltei 100-prosenttisesti. Noin puolet heistä on sijoittunut kulttuurialalle, neljäsosa saa kulttuurialalta merkittäviä sivutuloja, ja neljäsosa on työllistynyt muualle. Osa muinaistekniikan artesaaneista on jatkanut opiskeluaan mm. Turun yliopiston arkeologian laitoksella. Myös tätä muinaistekniikan vahvaa tulostaustaa vasten RASEKO:n rehtori Matti Lehtosen lausunto on outo.

Muinaistekniikka kiinnostaa nuoria, ja hakijoita muinaistekniikkaan onkin aina ollut enemmän kuin oppilaitoksemme muille osastoille. Muinaistekniikka kiinnostaa aidosti myös mediaa, mikä Matti Lehtosen mukaan on seurausta “median kosiskelusta”. Todellinen syy Lehtosen lausuntoon lienee kuitenkin yleinen ärtymys muinaistekniikan näkyvyyttä kohtaan. Erikoista asiassa on se, että yleensä koulutusyksiköt ja niiden johto ovat ylpeitä oppilaidensa ansaitsemasta näkyvyydestä mediassa.

Muinaistekniikan medianäkyvyys on RASEKO:n ja Mynämäen kunnan johdolle ymmärrettävästi hankala asia. Vuonna 2007 suljettujen ovien takana tehdyt valmistelut ja päätökset muinaistekniikan koulutuksen lopettamisesta ovat yksi muinaistekniikan kiinnostavuutta yllä pitävä seikka, semminkin kun lopetuspäätös koetaan kaikkialla muualla vääränä ja tietämättömyyteen sekä ennakkoluuloihin perustuvana.

Advertisements
3 Comments leave one →
 1. Jan permalink
  February 15, 2010 18:01

  Moi Miika!

  Kovin on surullista tuo muinaistekniikan alasajo Mynämäellä. En tätä uutta rehtoria tunne laisinkaan, mutta käsittääkseni alamäkeen alettiin mennä jo edellisen aikana. Taannoin Osaralla oli vielä visioita linjan suhteen, mutta mitä kauemmas on tultu Olavin ajoista, sen syvemmälle on menty. Enkä tarkoita itse opiskelua tai linjaa, vaan hallinnollista puolta.

  Vieläkö koulussa on yhtä hyvä ruoka kuin mitä muutama vuosi sitten?

 2. February 2, 2010 08:59

  Piti oikein hakea lehti 28.1. ja katsoa: kyllä se totta on, siinä seisoo Matti Lehtosen lausumana, että “ratkaisu muinaistekniikoiden lopettamisesta liittyy siihen linjaukseen, jonka mukaan Mynämäen opisto ei tavoittele valtakunnallista asemaa, vaan pyrkii palvelemaan entistä paremmin varsinaisuomalaisia nuoria.”

  Voisi kysäistä, että muinaistekniikoiden lopettaminenko se nyt sitten auttaa siinä palvelussa. Vaihtoehdothan vain vähenevät.

  Mutta vieläkin umpiluisempaa seuraa tämän Lehtosen suusta: ” Mynämäessä on pyritty kosiskelemaan mediaa muinaistekniikalla, mutta jos se on ainoa tavoite, niin ollaan väärillä linjoilla.”

  Lehtonen itse on nyt ja pahasti väärillä linjoilla. Ja linjaa vääristää sekin, että hän katsoo ainoaksi tavoitteeksi elinkeinoelämän palvelun.

  Miten tämmöinen täysin näköalaton tyyppi voi toimia rehtorina laitoksessa, josta hyvällä johtamisella voisi tulla todella toimiva ja tunnettu muuallakin kuin vain Mynämäen puskissa?

  Onko muuten kukaan vihjannut Ylen dokumenttiohjelmien toimittajille, että tässä muinaistekniikoiden esittelyssä olisi hieno aihe?

  • February 2, 2010 20:33

   Dokumenttielokuvan kuvaukset muinaistekniikan lopettamisesta ovat allek. toimesta parasta aikaa käynnissä. Maaliskuu 2010 on tavoiteaikataulu, bloggaaja varmaan infoaa asiasta lähempänä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: