Skip to content

“Petos lautasella”

February 15, 2010

Viime vuoden marraskuussa ilmestyneessä Luonto-lehdessä toimittaja Tiina Rahko esittelee “Petos lautasella” -nimisen kirjan. Saamme jutusta lukea, että teollisuusmaan asukas syö vuodessa peräti 6-7 kiloa lisäaineita. Sadat sallitut lisäaineet on itse asiassa ujutettu arkeemme niin taitavasti, että niiden käyttöä ei juuri kritisoida.

Kirjoittaja Mats-Eric Nilsson paljastaa “Petos lautasella” -kirjassaan, että lisäaineita tarvitaan lähinnä elintarviketuotannon voiton maksimointiin. Niillä voidaan peittää ala-arvoinen raaka-aine tai valmistusmenetelmä, sekä moninkertaistaa tuotteen säilyvyys. Leipä on kirjan mukaan yksi surullisimmista esimerkeistä… Jotta niitä saadaan tuotettua tehokkaammin, lyhennetään tehtaissa niiden nostatusaikaa ja taikinaan lisätään lukemattomia lisäaineita.

EU on vastikään tehnyt eräitä uusi asetuksia lisäaineisiin, aromeihin ja entsyymeihin liittyen. Tiukennukset ovat teollisuusmaissa kuitenkin harvinaisia, sillä esimerkiksi vain kuuden elintarvikevärin käyttö vaatii EU:n alueella heinäkuusta 2010 pakkaukseen varoitusmerkinnän.

Entsyymeistä kirja toteaa, että sallittuja on tällä hetkellä noin 200, joista osa on valmistettu geenitekniikalla. Näin niille olisi Nilssonin mukaan jatkossa turvallisuusarvioinnin lisäksi tehtävä myös geenimuunteluarviointi.

Lisäaineista tietoa tarjoaa mm. elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Itse kirjan voi tilata vaikkapa täältä.

Advertisements
3 Comments leave one →
 1. March 5, 2010 08:22

  Kaupassa leipävuorien keskellä ihmetellessä sormi suussa, minkä muovipussileivän valitsisi, tulee ajatelleeksi, lisäaineet jopa unohtaen, että kun saisi ihan tavallista ruisleipää tai sekaleipää. Kaksi sorttia riitäisi. Siis ilman kaikenlaista “lisäpiritystä”: tuntuu, että leipiin ahdetaan käytetyt vastatkin, ainakin niiden lehdet!

  En voi olla nauramatta näille kreikanleiville ja oliivikakkaroille. Samaa vehnäjauhomössöä kaikki – ja tietysti ne näkymättömät lisäaineet!

 2. February 15, 2010 22:14

  Täältäkin voit lukea kirjasta… Upea kirja!

  http://www.kuutarha.fi/luontaistarha/ravinto/petos_lautasella/

  • February 15, 2010 23:12

   Kiitos Heli erinomaisesta juttulinkistä! Aiheesta on mielestäni yllättävänkin vähän puhuttu, vaikka sinänsä se koskettaa useimpia meistä ihan arkipäivän elämässä.

   Kaiken kaikkiaan tuntuu siltä, että kun tietomme lisääntyy (tai se otetaan uudelleen haltuun) sitä enemmän käy selväksi nykyelämän ´luonnottomuus´. Oli kyse sitten ravinnosta, liikkumisesta, aivojen ja ruumiin käytöstä, levosta ja työnteosta, ympäristöstä, sosiaalisesta elämästä jne., luontaisuus ja luonnonmukaisuus havaitaan terveimmäksi vaihtoehdoksi. Samaan aikaan valtaosa kulutusmalleista ja -kannustimista, sekä ylipäätään yhteiskunnan rakenteellisista ominaisuuksista ja nykynormeista pakottaa meidät täysin väärään suuntaan. Meidät tungetaan muottiin jo vauvoina, minkä jälkeen sitten toteutamme epäilyttävää ja epätervettä elämäntyyliä hautaan asti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: