Skip to content

Vesiselvä juttu

February 21, 2010

Maailman vedestä alle kolme prosenttia on makeaa vettä. Tästä melkoinen osa on saastutettu ihmiselle kelpaamattomaksi. Kosteikot puhdistavat omalta osaltaan vesistöihin virtaavaa vettä, mutta yli 60 prosenttia maailman kosteikoista on tuhottu viimeisen sadan vuoden aikana. Tällä hetkellä 80 maata kärsii veden niukkuudesta, 6000 lasta kuolee päivittäin janoon ja noin 18 miljoonaa lasta ei pääse kouluun koska päivä kuluu veden hakuun 5-10 kilometrin päästä kotoa.

Mihin käytämme jäljellä olevia väheneviä juomakelpoisen veden varantojamme?

Yhden auton valmistaminen kuluttaa 350 000 litraa vettä. Yhden öljytynnyrin (159 litraa) tuottaminen kuluttaa vettä kahdesta seitsemään tynnyriä. Yhden mikrosirun valmistus vie vettä 32 litraa, 25 kg vehnäsäkin tuottaminen 30 litraa, yksi omena 99 litraa, banaani 107 litraa, 25 kg maissia 22 litraa ja 25 kg riisiä 77,5 litraa. 12 kauniin ruusun kasvattaminen vaatii vettä 120 litraa ja yhden puuvillapaalin tuottaminen peräti 1,8 miljoonaa litraa. Paali sinimailasta vaatii Pohjois-Kaliforniassa kasvaakseen 70,5 litraa vettä. Lukemattomia paalimääriä tätä märehtijöiden herkkua viedään suurin kustannuksin joka vuosi USA:sta Japaniin, jossa se syötetään sikäläiselle Kobe -pihvikarjalle. 375 kilon erä japanilaista laatulihaa kuluttaa ennen kuolemaansa 5,2 miljoonaa litraa vettä. Suurin osa lihasta rahdataan tietenkin Amerikkaan. Yhden laatupihvin tuottamiseen kulutettu öljy- ja vesimäärä kuvatulla mallilla on käsittämättömän suuri. Kyse ei myöskään ole ihan lähiruoasta.

Pumppaamme maailmanlaajuisesti pohjavettä yli 15 kertaa sen määrän mitä vettä palautuu pohjavesivarantoihin. Lisäksi maailmassa on yli 50 000 isoa patoa, jotka ovat riippumattomien asiantuntijoiden mukaan kuin veritulppia maapallon verenkierrossa. Sotkemme kaikin mahdollisin tavoin veden kiertokulkua eli hydrologista kiertoa, joka on veden olomuodon muutoksia nesteestä vesihöyryksi ja jääksi tai päinvastoin, mutta ennenkaikkea veden jatkuvaa liikettä vesikehässä. Veden kiertokulku voidaan jakaa neljään osaan: sadantaan, valuntaan, haihduntaan ja infiltraatioon. Viime mainitussa vaiheessa vesi palautuu pohjavesivarantoihin.

Ihmisen vastuuton vedenkäyttö on johtanut laajoilla alueilla eroosioon ja pintamaan kovettumiseen. Tuhoutunut pintamaa ei enää tuota ravintoa yhtä tehokkaasti kuin ennen (tai ei enää lainkaan), eikä satava tai virtaava vesi myöskään imeydy syvälle maaperään. Näin ollen vesi joko haihtuu takaisin taivaalle tai sitten se valuu meriin. Maailman makea vesi katoaa siis enimmäkseen suolaisiin meriin, missä tämä kehitys – uskokaa tai älkää – johtaa asiantuntijoiden mukaan jopa merenpohjan järistyksiin merenpohjaan kohdistuvan paineen kasvaessa.

Veden yksityistäminen

Suurin osa Euroopan ruusuista kasvatetaan Keniassa Navaisha-järven tarjoaman veden avulla. Järvi on ruusubisneksen vuoksi kuivumassa samalla kun jokainen ruusuille annettu kallisarvoinen vesipisara on pois alueen ravinnontuotannosta.

Kuivuva Navaisha-järvi.

Paikallista tilannetta pahentaa Maailmanpankki (World Bank), joka vaatii Kenialta veden vientiä jotta valtion lainoja voitaisiin antaa pankin toimesta anteeksi. Palkittu englantilainen luontodokumenttikuvaaja, ympäristöaktivisti ja luonnonsuojelija Joan Thorpe Root taisteli tilannetta vastaan, mutta vähemmän yllättävästi hänet tapettiin AK-47 -rynnäkkökivääreillä kotinsa kylpyhuoneeseen.

Makea vesi on globaalissa mittakaavassa siirtymässä monikansallisten suuryritysten yksityisomistukseen. Lukemattomien tytäryritysten ja brandinimien takana lymyää lähinnä kolme yritystä; ranskalainen Suez, ranskalainen Veolia ja RWE/Thames, jonka todellinen nykyomistaja on kansainvälinen investointipankki Macquarie Bank. Oma osuutensa on vielä amerikkalaisella Bechtelillä ja sveitsiläisellä Nestléllä. Oma tutkimusaiheensa olisi ottaa selville ketkä ovat em. yhtiöiden suurimpia osakkeenomistajia, mutta joka tapauksessa puhumme satojen miljardien liikevaihdosta ja satojen miljoonien voitoista per yhtiö.

Maailmanpankki aloitti thatcherilais-reaganilaisen talouskusetuksen aikoihin yhteistyön näiden voimiensa tuntoon muotoutuvien vesijättien kanssa, laukaisten varsinkin kehitysmaihin kohdistuneen vesivarkauksien sarjan. Tämän mahdollisti Maailmanpankin linja, jonka mukaan lainat ja toisaalta niiden anteeksiannot olivat mahdollisia ainoastaan silloin jos ao. valtiot suostuivat yksityistämään vetensä, joka sitä ennen oli ilmaista ja Yhdistyneiden kansakuntienkin julkilausumalla määritelty ihmisoikeudeksi. Vedestä tuli kaupallinen hyödyke, johon paikallisilla ei enää ollut varaa. Sama kehitys on eri muodoissaan käynnissä myös teollistuneissa maissa.

Vesipalvelujen yksityistäminen on aiheuttanut tuhoisia vaikutuksia kehitysmaiden ihmisille. Usein vesisektorin pakkovapauttaminen on ollut edellytyksenä, jotta köyhien maiden hallitukset ovat saaneet kahdenvälistä kehitysapua tai IMF:n ja Maailmanpankin lainoja. Yksityistäminen johtaa vesipalvelujen tuotannon siirtymiseen ylikansallisislle suuryhtiöille, ja yleensä myös veden kuluttajahinnat nousevat. Bolivian Cochabambassa veden yksityistäminen johti 68%:n hinnannousuun, Guinean Conakryssa 500%:n hinnannousuun viidessä vuodessa ja Filippiinien Manilassa veden hinta nousi 500%:a kuudessa vuodessa. (Katila, M. & M. Simula, 2005. Sustainability Impact Assessment of proposed WTO negotiation, final report for the forest sector. Euroopan komission tilaama tutkimus, Safcor Indufor Oy.)

Ghanassa vettä tulee hanasta ehkä kerran viikossa. Koska kukaan ei tiedä milloin vettä taas tulee, on hana ihmisillä aina auki. Vesimittari kuitenkin naksuttaa silloinkin kun ainoastaan ilma virtaa putkissa, joten ihmiset velkaantuvat vesiyhtiöille. Lukemattomilla alueilla ympäri maailmaa vesi on niin kallista, että ihmiset turvautuvat saastuneen pintaveden käyttöön. Tämä taas tappaa lapsia kuin kärpäsiä ja aikuisetkin sairastuvat vakavasti.

Afrikassa on halvempaa ostaa Coca-Colaa kuin saman yrityksen pullovettä Dasania, joka maksaa peräti kaksi kertaa enemmän kuin limsa. Amerikassa pullovesi maksaa pari taalaa ja vastaava määrä kraanavettä 0,0005 dollaria. On vesiyhtiöiden edun mukaista huonontaa kraanaveden laatua ja toisaalta tehdä pulloveden juomisesta muodikasta.

 Luo ongelma ja hyödy siitä – korjaa ongelma ja hyödy siitäkin

Maailman vesiongelmien ratkaisuksi on esitetty suolanpoistolaitoksia, jolloin juomakelpoista vettä saataisiin merivedestä. Luvassa on valtava bisnes mm. General Electricille, Procter & Gamblelle ja Dow Chemicalsille, jotka tähtäävät alkuvaiheessa 15-30 prosentin voittoihin suolanpoistolaitosinvestoinneilleen.

 

 

 

 

 

Entä Suomi?

Tätä kirjoittaessani Marko Sihvonen pitää nälkälakkoaan eduskuntatalon eteen siirtämässään asuntovaunussa. Syynä Sihvosen protestiin on hallituksen suunnitelmat myydä maamme pohjavedet monikansallisille yrityksille. Oli asia niin tai näin, miksi asiat ovat niin huonosti että meidän tulee pelätä edes moista mahdollisuutta?

Sota vedestä

Eräs pahimpia viimeaikaisia vedestä käytyjä sotia oli Bolivian kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Cochabambassa vuonna 2000 käyty taistelu, jolloin ihmisuhreiltakaan ei vältytty. Onneksi kansa voitti korruptoituneen hallituksen ja monikansallisen yrityksen pyrkimykset hallita kaupungin vettä yksityisen edun nimissä, joten amerikkalainen Bechtel joutui ulos maasta. Vastaavanlainen kamppailu käytiin Uruguayssä, josta Suez potkittiin pihalle. Intian Kaveri- joen vesistä käytävä taistelu taas on mediassa uskoteltu johtuvan uskonnollisista syistä, vaikka kyse on ´vain´ vedestä.

Pahin on tietenkin vasta edessä. Maan vesirikkaimmat maat Kanada, Brasilia ja Venäjä valmistautuvat vedestä käytäviin sotiin, samoin kuin Yhdysvaltain armeija harjoittelee niin kotimaassa kuin ulkomaillakin käytäviä strategisia vesioperaatioita varten.

Oireellista on, että USA perusti Donald Rumsfeldin toimesta Paraguayn ja Brasilian rajalle erikoisjoukkoja varten tukikohdan. Entisen presidentti George W. Bushin isä, hän itse, sekä hänen tyttärensä Jenna Bush ovat ostaneet alueelta satoja tuhansia hehtaareita maata. Miksi? Brasilian puolella rajaa on maailman suurin puhtaan pohjaveden alue nimeltään Guarani, sekä maailman suurin pato Itaipu. Ehkä Bushin klaani on siirtymässä mustasta kullasta siniseen.

Advertisements
7 Comments leave one →
 1. April 19, 2010 15:33

  Some additional info on the subject. Dated 19 April (2010), by BBC.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8628832.stm

 2. February 27, 2010 15:21

  Marko Sihvonen ja porukat on häädetty eilen eduskuntatalon edustalta poliisin voimalla. Sihvonen pidätettiin ja päästettiin tänään kasin aikoihin lähtemään. Siirrettävään asuntovaunuun kaatui poliisien toimesta bensaa lattialle ja seinään tuli reikä.

  Tein tiivistelmän Sihvosen ja hänen ryhmänsä seikkailuista poliisin ja poliitikkojen kanssa eduskuntatalon edustalla. Heti alusta asti poliisit koittivat hänet vaientaa, mutta vasta nyt he saivat hänet pois eduskuntatalon edustalta.

  Totuus Sihvosen nälkälakosta:
  http://winku.fi/varasto/marko-sihvonen/

  Vesi on tärkeä elementti meille! Emme kai halua kenenkään ryöstävän sitä meiltä?

  • February 27, 2010 22:37

   Kiitos tiedoista ja linkistä!

 3. February 21, 2010 16:00

  Hi. I am a long time reader. I wanted to say that I like your blog and the layout.

  Peter Quinn

  • December 2, 2010 16:38

   Thank you so much! 🙂

Trackbacks

 1. Miksi valtiovalta hiljenee pohjavesivarannoistamme??!! | Mitä Vittua??!!
 2. Mihin käytämme makeaa vettä? | IsoMagneetti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: