Skip to content

Noidannuoli

August 13, 2010

Neljä viidestä suomalaisesta saa noidannuoleksi kutsutun alaselkäkivun vähintään kerran elämässään. Yllättävä selkäkipu voi iskeä muutamassa sekunnissa, ja se voi olla niin kova, että ihmisparka putoaa polvilleen.

Noidannuoli (latinalaiselta nimeltään lumbago) tarkoittaa äkillistä ja voimakasta kipua selässä. Tällainen akuutti kipu voi olla peräisin mistä tahansa hermotetusta kudoksesta selässä, mutta yleensä noidannuoli iskee alaselän alueelle.

Noidannuoli syntyy selän välilevyn ja nikamarakenteen välisestä joustoliikkeestä selkäydinkanavaan päin, jonka vuoksi elimistö ei-tahdonalaisena lihasten vastareaktiona pyrkii estämään selkäydinkanavaan kohdistuvan vaurion lisäämällä selkää tukevien lihasten jännitystä ja vakauttamalla siten tilannetta. Välilevyperäiseen kipuun ja hermon ärtymiseen liittyy usein ponnistuskipua yskiessä tai aivastellessa. Noidannuoli on yleensä vaaraton ja sitä esiintyy sekä nuorilla että aikuisilla. Oireiden voimakkuudesta johtuen se voi aiheuttaa kuitenkin huolta.

Tyypillinen noidannuolen syntytilanne on nostoliikkeessä tai aamulla sängystä noustessa koettu selän äkillinen kiputuntemus, jonka jälkeen selkää ei kärsi taivuttaa tai liikuttaa. Yleensä noidannuoleen ei liity alaraajoihin säteilevää kipua vaan selän taivuttelun ja liikuttelun jäykkyys. Noidannuolikohtauksen saanut huomaa lanneselän vääntymisen sivusuunnassa, ja jännittyneet selkeälihakset vetävät lannerankaa keskiviivasta vinoon asentoon vaikeuttaen liikkumista. Tämä suoja-asento pyrkii estämään ihmistä aiheuttamasta vahinkoa hermolle tai hermotetuille kudoksille.

Yleisen lääketieteellisen kokemuksen mukaan noidannuoli paranee levolla 5-10 vuorokaudessa, eikä siihen ole nopeuttavaa hoitoa. Lihasjäykkyys hellittää tasaisesti viikon kuluessa oireiden alusta. Lihaksia rentouttavista ja särkylääkkeistä voi olla helpotusta, mutta paraneminen ei silti nopeudu. Noidannuoli voi joskus toistua ja se voi liittyä joskun skolioosiin, mutta selän lihasten venyttelyllä sitä voi hiukan ennaltaehkäistä. Toistuvatkaan noidannuolet eivät yleensä merkitse vakavaa selkäsairautta.

Joskus noidannuolen yhteydessä iskiashermo tulehtuu ja kipu voi alkaa säteillä pitkin alaraajaa. Tällaista oireistoa kutsutaan iskiakseksi. Joskus iskiaskipua voi esiintyä molemmissa jaloissa. Oireina voi esiintyä myös tunnottomuutta ja/tai heikkoutta alaraajoissa.

Hoito alkaa selvittämällä oireiden alkuperä ja poissulkemalla mahdolliset vakavat oireiden aiheuttajat. Alkutukimuksen perusteella hoidot kohdistetaan kivunhoitoon ja hermo- tai välilevyärsytyksen helpottamiseen.

Noin joka kymmenes lumbagotapaus kroonistuu, jolloin se jatkuu jopa yli kolme kuukautta kerralla. Moni paranee nopeasti, mutta vaiva voi uusiutua lyhyen ajan päästä. Riskiryhmässä ovat erityisesti raskaan fyysisen työn tekijät, mutta myös nuorena kehoaan rajusti kuormittaneet urheilijat, kuten telinevoimistelijat, tanssijat ja painonnostajat.

Itsehoito

 • Yleensä noidannuoli paranee itsestään
 • Äkillisen kiputilan aikana tulee selän kuormitusta vähentää.
 • Kiinteällä patjalla makaaminen voi auttaa. Ei ole tarpeen maata liikkumatta, vaan asentoa voidaan pyrkiä vaihtamaan sellaiseksi, missä kipua tuntuu vähiten.
 • Heti pahimman kivun mentyä ohi on syytä hyvä olla jalkeilla, sillä liiallinen lepääminen saattaa pitkittää tilaa.
 • Tukeva, leveä vyö voi olla avuksi.
 • Istumista tulee välttää pahimman kivun aikana. On hyvä nousta makuulta selkä suorana.
 • Kun kivut helpottavat, on hyvä alkaa selän ja vatsan lihasten harjoittaminen
 • Kivun lievittämiseksi voi käyttää kylmähaudetta ja tarpeen mukaan asetyylisalisyylihappoa, ibuprofeenia, ketoprofeenia tai parasetamolia sisältävää särkylääkettä.

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua

 • jos selkäkipu on sietämätöntä ja tuntuu levossakin
 • heti, jos jalka tai jalkaterä on veltto, alavartalon alueella on tunnottomuutta taikka esiintyy virtsaamisvaikeuksia tai ummetusta
 • jos kipu on kummassakin jalassa
 • jos kipu vielä viikon kuluttua on kova
 • jos on kuumetta ja selkäkipua
Advertisements
2 Comments leave one →
 1. August 19, 2010 14:26

  Noidannuolen synnystä on nyt 6,5 vuorokautta ja ajoittain jo unohdan selkäkivun. Hidasta, mutta varmaa paranemista. 🙂

  • leena lehtinen permalink
   August 28, 2010 12:06

   Itselleni sellainen iski ehkäpä vedosta kun nukuin teltassa E-Ruotsissa 2009 (motocross-kentän nurmikolla) juuri Kierikin kivikausimarkkinioden aikaan. En meinannut päästä teltasta pois ja jopa kävely oli tuskaa.
   Lääkärin määrämä Sirdalud, joka on melkoisen yleinen lihasten rentouttajalääke, auttoi kyllä hyvin. Niin kovana ei ole sen jälkeen vaivannut mutta reissuilla kannatta varalta pitää jotain reseptivapaata särkylääkettä mukana. Toivottavasti selkä on perempi, kokemukseni mukaan tuo ylläkerrottu pitää paranemisessa paikkansa.

   t. vanha ja raihnas Leena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: